Γενική φροντίδα γάτας

Posted in Γάτα

Βασική φροντίδα

Σίτιση

Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τη νέα σας γάτα ή γατάκι και να καθορίσει την καλύτερη διατροφή. Παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και η υγεία κάνουν τη διαφορά σε τι και πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα.

 • Οι γάτες απαιτούν ταυρίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ, για την υγεία της καρδιάς και των ματιών. Το φαγητό που θα επιλέξετε πρέπει να είναι ισορροπημένο για το στάδιο ζωής της γάτας σας. Τα σωστά ισορροπημένα τρόφιμα θα περιέχουν ταυρίνη.
 • Θα πρέπει να παρέχετε φρέσκο, καθαρό νερό ανά πάσα στιγμή και να πλένετε και να ξαναγεμίζετε καθημερινά τα μπολ με νερό της γάτας σας.
 • Οι λιχουδιές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5-10% της διατροφής.
 • Πολλοί άνθρωποι δίνουν παιδικές τροφές σε μια γάτα ή γατάκι που αρνείται την τροφή ή δεν αισθάνεται καλά. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες: Εάν η παιδική τροφή περιέχει κρεμμύδι ή σκόνη σκόρδου, το κατοικίδιο ζώο σας θα μπορούσε να δηλητηριαστεί.
 • Πάρτε το κατοικίδιο ζώο σας στον κτηνίατρό σας εάν συνεχιστούν σημάδια ανορεξίας, διάρροιας, έμετου ή λήθαργου για περισσότερες από δύο ημέρες.

Περιποίηση

Οι περισσότερες γάτες μένουν σχετικά καθαρές και σπάνια χρειάζονται μπάνιο, αλλά πρέπει να βουρτσίζετε ή να χτενίζετε τακτικά τη γάτα σας. Το συχνό βούρτσισμα βοηθά στη διατήρηση του καθαρού παλτού της γάτας σας, μειώνει την ποσότητα της απόρριψης και μειώνει τη συχνότητα των τριχών.

Χειρισμός

Για να σηκώσετε τη γάτα σας, τοποθετήστε το ένα χέρι πίσω από τα μπροστινά πόδια και το άλλο κάτω από το πίσω μέρος. Σηκώστε απαλά. Ποτέ μην σηκώνετε μια γάτα από το χνούδι του λαιμού ή από τα μπροστινά πόδια.

Στέγαση

Το κατοικίδιο ζώο σας πρέπει να έχει το δικό του καθαρό, στεγνό μέρος στο σπίτι σας για ύπνο και ξεκούραση. Σκεπάστε το κρεβάτι της γάτας σας με μια απαλή, ζεστή κουβέρτα ή πετσέτα. Φροντίστε να πλένετε συχνά τα σκεπάσματα. Κρατήστε τη γάτα σας σε εσωτερικούς χώρους. Οι γάτες που ζουν έξω δεν ζουν όσο οι γάτες που μένουν σε σπίτι. Οι γάτες που μένουν έξω διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμού από αυτοκίνητα ή από μάχες με άλλες γάτες, ρακούν και αδέσποτους σκύλους. Οι αδέσποτες γάτες/γάτες που μένουν έξω μολυνθούν με ψύλλους ή κρότωνες, καθώς και μολυσματικές ασθένειες.

Ταυτοποίηση

Εάν επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους, η γάτα σας πρέπει να φορά ένα κολάρο ασφαλείας και μια ετικέτα ταυτότητας. Ένα κολάρο ασφαλείας με ένα ελαστικό πάνελ θα επιτρέψει στη γάτα σας να απελευθερωθεί εάν το κολάρο πιαστεί κάπου. Και για τις γάτες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, μια ετικέτα ταυτότητας ή ένα εμφυτευμένο μικροτσίπ μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας θα επιστραφεί εάν χαθεί.

Δοχείο άμμου

Όλες οι σπιτόγατες χρειάζονται ένα δοχείο άμμου, το οποίο θα πρέπει να τοποθετείται σε μια ήσυχη, προσβάσιμη τοποθεσία. Σε ένα σπίτι πολλαπλών επιπέδων, συνιστάται ένα δοχείο ανά όροφο. Αποφύγετε τη μετακίνηση του δοχείου εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά αν πρέπει να το κάνετε, μετακινήστε το δοχείο λίγες ίντσες την ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι οι γάτες δεν θα χρησιμοποιούν ακατάστατο, δύσοσμο δοχείο άμμου, έτσι ώστε να απορρίπτονται στερεά απόβλητα έξω από το δοχείο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Απορρίψτε τα πάντα, πλύνετε με ένα ήπιο απορρυπαντικό και ξαναγεμίστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. μπορείτε να το κάνετε λιγότερο συχνά εάν χρησιμοποιείτε άμμο που γίνεται σβόλος.

Μην χρησιμοποιείτε αμμωνία, αποσμητικά ή αρώματα, ειδικά λεμόνι, όταν καθαρίζετε το δοχείο άμμου. Εάν η γάτα σας δεν θα χρησιμοποιήσει δοχείο, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Μερικές φορές η άρνηση χρήσης δοχείου βασίζεται σε ιατρική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία.

Ξύσιμο

Οι γάτες πρέπει να ξύνουν! Όταν μια γάτα ξύνει, το παλιό εξωτερικό περίβλημα νυχιών τραβιέται και εκτίθενται τα αιχμηρά, λεία νύχια από κάτω. Το κόψιμο των νυχιών της γάτας σας κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες θα τα κρατήσει σχετικά αμβλεία και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να βλάψει τα χέρια των ανθρώπων και των επίπλων. Δώστε στη γάτα σας ένα ανθεκτικό ονυχοδρόμιο, ύψους τουλάχιστον 3 ποδιών. Ο στύλος πρέπει επίσης να είναι αρκετά σταθερό ώστε να μην ταλαντεύεται κατά τη χρήση και πρέπει να καλύπτεται με τραχύ υλικό όπως σιζάλ, λινάτσα ή φλοιό δέντρου. Πολλές γάτες αρέσουν επίσης τα πατάκια ξυσίματος.

Υγεία

Ο κτηνίατρος σας θα πρέπει να βλέπει την γάτα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για εξέταση και τα ετήσια εμβόλια και αμέσως εάν είναι άρρωστη ή τραυματισμένη.

Medicines and Poisons

Ποτέ μην χορηγείτε στη γάτα σας φάρμακο που δεν έχει συνταγογραφηθεί από κτηνίατρο. Εάν υποψιάζεστε ότι το ζώο σας έχει καταπιεί δηλητηριώδη ουσία, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

Στείρωση
Οι θηλυκές και οι αρσενικές γάτες μπορούν να στειρωθούν από την ηλικία των 5 μηνών.

Εμβολιασμοί

Ο κτηνίατρός σας θα κάνει συστάσεις με βάση την ηλικία και την υγεία της γάτας σας.

Λίστα προμηθειών για τη νέα σας γάτα

 • Καλή τροφή
 • Μπολ φαγητού
 • Μπολ νερού
 • Διαδραστικά παιχνίδια
 • Βούρτσα
 • Χτένα
 • Περιλαίμιο ασφαλείας με ταυτότητα
 • Ονυχοδρόμιο
 • Δοχείο άμμου
 • Γατοφόρος (για την ασφαλή μεταφορά της γάτας)
 • Κρεβάτι γάτας

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε το πλήκτρο Enter για αναζήτηση

Καλάθι Αγορών